Inhemsk, utländsk, svensk?

onsdag 25 februari 2015 12:00-13:15, Odd Fellow Västra Trädgårdsgatan 11 A 11153 Stockholm

I Sverige bor över 2 miljoner svenskar med ursprung i andra länder, eller med en eller två utländska föräldrar. Det handlar om en femtedel av vår befolkning. För många av dessa människor består vardagen av att bemöta frågor, kränkningar eller åsikter om deras ursprung och identitet. 
Vad som är ens identitet är något som är privat. Det behöver inte relatera till vad som faktiskt är (ett medborgarskap) utan snarare till vad man känner i sitt hjärta: "Jag är svensk ,inte utländsk!". Men att bli ifrågasatt kring vem man är blir en känsla av att bli bestulen av sin identitet. Ett fenomen som lämnar svåra spår, ofta av psykisk ohälsa och särskilt hos barn- och ungdomar. Men hur blir då det samhälle som utvecklas då en femtedel av befolkningen mår dåligt? Vad blir det för Sverige 3.0 som formas när individer mår dåligt? 

Mary Juusela är den enda i världen som intervjuat 700 adoptivfamiljer om identitet, familjeband, utanförskap och rasism. Och allra viktigast, vad som händer med den enskilda individen när den blir ifrågasatt. Arbetet har skett under tio år och resulterat i två publicerade böcker som väckt stor uppmärksamhet i Sverige och utomlands (www.maryjuusela.se). Idag har Mary tagit sin erfarenhet och grundat Lika Olika-metoden för öppna attityder och minskad främlingsfientlighet (www.likaolikametoden.se).